General Knowledge 05.08.2026

  1. Who wrote the book Veda Bhashya?
    Ans: Dayananda Saraswati
  2. Which metal is most suitable for making an electromagnet?
    Ans: Soft iron
  3. Who founded the Indian Home Rule Society in London?
    Ans: Shyamji Krishna Varma
  4. Who is known as the “Child of the French Revolution”?
    Ans: Napoleon Bonaparte
  5. Which institution was established under the initiative of Acharya Prafulla Chandra Ray?
    Ans: Bengal Chemicals
  6. In which decade was the New Agricultural Strategy adopted in India?
    Ans: The 1960s
  7. Who was the ninth Guru of the Sikhs?
    Ans: Guru Tegh Bahadur
  8. Which city is known as the “Science City of India”?
    Ans: Bengaluru (Bangalore)
  9. In which year did Satyajit Ray receive the Bharat Ratna?
    Ans: 1992
  10. Who wrote the book Indica?
    Ans: Megasthenes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!