Current Affairs 01.09.2026

1.  Which company introduced the Multi-Currency EEFC Account solution for exporters on August 24, 2026?

Ans: Cashfree Payments

2.  In which city will the SCO Summit 2026 take place from August 31 to September 1?

Ans: Tashkent

3.  Which organisation unveiled the indigenous NJ-05, NJ-50, and NJ-100 micro and small gas turbine engines designed for defence applications?

Ans: DRDO

4.  Which country reported the discovery of more than 7.5 trillion cubic feet of natural gas reserves in the southern Fars province in August 2026?

Ans: Iran

5.  Which village became Maharashtra’s first 100% LPG-free PNG village following an initiative by Mahanagar Gas Limited?

Ans: Ashiv

6.  Who was appointed Officer on Special Duty (OSD) in the Directorate of Home Guards of Delhi and will take charge as its Director General from October 1, 2026?

Ans: Satish Golcha

7.  What was the percentage rise in India’s finished steel consumption between April and July 2026?

Ans: 7.9%

8.  Which Indian institution presented the Nina Saxena Excellence in Technology Award 2026 to Dr Nishanth Dongari?

Ans: IIT Hyderabad

9.  Which vessel will be commissioned as the Indian Navy’s second Nistar-class Diving Support Vessel on August 31, 2026?

Nipun

10. Which bank extended Ketan Merchant’s appointment as Interim Managing Director and CEO for an additional three months starting August 27, 2026?

Fino Payments Bank

11. Which country signed an MoU with India on August 21, 2026, to enhance bilateral cooperation in telecommunications and ICT?

Australia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!