DAILY CURRENT AFFAIRS


Daily Current Affairs 19th June 2021

1) On which day is World Wind Day observed?

Ans:- 15 June

2) Which international organisation has issued an unbiased assessment of India's Aspirational Districts Programme?

Ans:- UNDP

3) For exposing China's secret Uyghur Muslim internment camps, who won the Pulitzer Prize for International Reporting in 2021?

Ans:- Megha Rajagopalan

4) Who has served as the Chief Guest at the "Diabetes India World Congress - 2021"?

Ans:- Jitendra Singh

5) B3W was formed by the G-7 leaders to challenge China's Belt and Road Initiative.

Ans:- China

6) Which institute produced India's first Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) replacement machine, dubbed "Jivan Vayu"?

Ans:- IIT Ropar

7) Who has been elected as Israel's new Prime Minister?

Ans:- Naftali Bennett

8) Which female tennis player from the Czech Republic has won the French Open women's singles and doubles titles?

Ans:- Barbora Krejcikova

9) Which departments were on board with the NITI Aayog's plan to form a BEML subsidiary?

Ans:- Department of Investment and Public Asset Management

10) What is the name of the great veteran Brigadier who received the Mahavir Chakra and died recently?

Ans:- Raghubir Singh

11) Prof. Shailesh Ganpule of IIT Roorkee has been awarded the 'NSG Counter-IED & Counter-Terrorism Innovator Award 2021' for whose design?

Ans:- A blast-resistant helmet

12) Which ministry is responsible for the establishment of the Central Athlete Injury Management System?

Ans:- Ministry of Sports

13) Which country has chosen Henri Marie Dondra as its next Prime Minister?

Ans:- Central African Republic

14) Under the 'Jal Jeevan Mission,' how much money has been provided to Uttar Pradesh by the federal government?

Ans:- Rs. 10870 crore

15) World Elder Abuse Awareness Day has a theme. What is it?

Ans:- Access to Justice

16) In which country has the Union Defense Minister launched the first-ever Solo Woman Motorcycle Expedition?

Ans:- Ladakh

17) Which E-platform will spearhead Telangana's 'Medicines from the Sky' project?

Ans:- Flipkart

18) The 'Yuva Shakti Corona Mukti Abhiyan' was launched by which state government?

Ans:- Madhya Pradesh

19) On which day of the year is World Elder Abuse Awareness Day observed?

Ans:- 15 June

20) Who was chosen the ICC Men's Player of the Month in May?

Ans:- Mushfiqur Rahim



Copyright @ 2017-2021  SSCE All Right Reserved

Developed By: webridgeesolution.com

app image