CURRENT AFFAIRS QUIZ


Important Weekly Current Affairs Quiz from 15th-21st July 2020

1) Who is the prime minister of Singapore?

Ans:- Lee Hsien Loong.

2) World Population Day is observed on which date?

Ans:- July 11.

3) Wimbledon tennis tournament organizers will be paying 620 entrants, despite being cancelled?

Ans:- $12.5 million.

4) Premier Narendra Modi inaugurated the 750 MW solar project built in which state?

Ans:- Madhya Pradesh.

5) What nation does Tropical Storm Fay hit?

Ans:- USA.

6) In which country is Hagia Sophia museum?

Ans:- Turkey.

7) Which state chief minister has been honored with recognition from Paul Harris Fellow?

Ans:- Tamil Nadu.

8) Hockey India Executive Board held a meeting of the Emerging Executive Board appointed Gyanendro Ningombam as Hockey India's Officiating President. What state is he from?

Ans:- Manipur.

9) Which country has become the second largest Foreign Direct Investor in the United Kingdom (UK)after the United States in 2019?

Ans:- India.

10) The Indian Army is to acquire from which country the hand-launched, remotely controlled unmanned aerial vehicle Raven?

Ans:- USA.

11) Malala day is being celebrated on which date?

Ans:- July 12.

12) The second report of India's Voluntary National Review (VNR) was submitted by which organisation?

Ans:- NITI Aayog.

13) A Comprehensive crop mapping exercise has started under each of the Rythu Bharosa Kendra (RBK) in which state?

Ans:- Andhra Pradesh.

14) India's bulk drug park is to be established in which state?

Ans:- Punjab.

15) Nagindas Sanghvi, a veteran writer and journalist recently died in which state does he belong to?

Ans:- Gujarat.

16) Rising company will spend a $10 billion in ecosystem investments in India over the next 5-7 years through a combination of equity investments, alliances, and operational infrastructure?

Ans:- Google.

17) The Human Clinical Trials were successfully completed by the COVID-19 vaccine developed by the Gamalei Institute of Epidemiology and Microbiologie. Of which country does the Institute belong?

Ans:- Russia.

18) To which profession belongs Avad Bin Hassan Jami, who passed away recently?

Ans:- Cartoonist.

19) Which state is going to launch a campaign called 'Roko-Toko'?

Ans:- Madhya Pradesh.

20) Which date marks the 206th Birth Anniversary of Bhanubhakta Acharya?

Ans:- July 13.

21) Andrzej Duda wins which country's presidential election in 2020?

Ans:- Poland.

22) Who has won the Styrian Grand Prix 2020 in Spielberg, Austria at the Red Bull Ring?

Ans:- Lewis Hamilton.

23) Which country should resume exports from Afghanistan via the Wagah border with India?

Ans:- Pakistan.

24) Which company has signed an MoU with IIT Alumni Council to build a forum for statrtups called 'Large Investor Depth?'

Ans:- BSE.

25) What state's Darpan platform has won the 2020 Elites Excellence Awards?

Ans:- Chhattisgarh.

26) In which State is Sree Padmanabhaswamy Temple?

Ans:- Kerala.

27) Who's been awarded with the Global Humanitarian Awards 2020 "Best Publicist" award?

Ans:- Sachin Awasthi.

28) A low-cost COVID-19 "Corosure" study, by which IIT was developed?

Ans:- IIT Delhi.

29) PRAGYATA guidelines belong to which field?

Ans:- Digital Education.

30) Bastille Day is being celebrated on which date?

Ans:- July 14.

31) Visa, does a relationship enter into with which bank to apply Visa Secure to cardholders in the country?

Ans:- Federal Bank.

32) Who was nominated to be Bangladesh's next High Commissioner for India?

Ans:- Vikram Doraiswami.

33) Who will receive this year's Mohun Bagan Ratna?

Ans:- Gurbux Singh.

34) PM Modi will deliver an address at the Valedictory of High-Level Segment of UN ECOSOC.Which country was the first president of ECOSOC?

Ans:- India.

35) Which IIT has an Ultra Violet Sanitizing product called "Shudh?"

Ans:- IIT Kanpur.

36) Who has been awarded the 2020 Von Karman Award?

Ans:- Dr. K Sivan.

37) Nelson Mandela International Day is marked all over the world on:

Ans:- 18th July.

38) The Cochin Shipyard has signed contract with ASKO Maritime AS of which Country to build two autonomous electric ferries?

Ans:- Norway.

39) Who has been removed as Rajasthan's Deputy Chief Minister?

Ans:- Sachin Pilot.

40) Which nation’s GDP plunged by record 41.2 percent in the last three months?

Ans:- Singapore.

41) Which country has banned Huawei from sourcing 5 G equipment from its telecommunications companies?

Ans:- United Kingdom.

42) Recently , the Supreme Court upheld the rights of the Travancore royal family in whose Kerala temple they administered?

Ans:- Sree Padmanabhaswamy.

43) Which country's COVID vaccine could offer double protection against the virus if successful?

Ans:- UK.

44) Who was named Interim CEO of the BCCI?

Ans:- Hemang Amin.

45) Wim Suurbier, who passed away recently, belongs to which game?

Ans:- Football.

46) Would Jyotsna Bhatt, who died recently, belong to which profession?

Ans:- Ceramic artist.

47) What state has launched the Tenth Standard Students Television-based Learning program?

Ans:- Tamil Nadu.

48) Brahm Vasudeva, who passed away recently, belongs to which profession?

Ans:- Businessman.

49) World Youth Skills Day is observed on which date?

Ans:- July 15.

50) Who is the author of book "If It Bleeds"?

Ans:- Stephen King.

51) Who got the first professional award in the video blogging contest 'My Life, My Yoga'?

Ans:- Ashwath Hegde and Rajni Gehlot.

52) Would Jyotsna Bhatt, who died recently, belong to which profession?

Ans:- Ceramic artist.

53) Has the Bloomberg Billionaires Index listed which India as the 6th richest man in the world?

Ans:- Mukesh Ambani.

54) Which sport does Mile Jedinak, who recently declared his retirement, belong to?

Ans:- Soccer.

55) Who was appointed the next Indian Ambassador to Turkmenistan?

Ans:- Vidhu P. Nair.

56) World Wildlife Crime Report has been released by which organsiation?

Ans:- United Nations Office on Drugs and Crime.

57) Has the Bloomberg Billionaires Index listed which India as the 6th richest man in the world?

Ans:- Mukesh Ambani.

58) Which sport does Mile Jedinak, who recently declared his retirement, belong to?

Ans:- Soccer.

59) Who was appointed the next Indian Ambassador to Turkmenistan?

Ans:- Vidhu P. Nair.

60) World Wildlife Crime Report has been released by which organsiation?

Ans:- United Nations Office on Drugs and Crime.

61) Anji Khad Bridge was built into which state?

Ans:- Jammu and Kashmir.

62) Who's been awarded the prestigious 2020 'Infra Business Leader of the Year' award?

Ans:- Ved Parkash Dudeja.

63) Whose country was Elyes Fakhfakh, who submitted his resignation, prime minister of?

Ans:- Tunisia.

64) Which department of state police launched 'CybHER,' a month-long campaign of virtual awareness to make cyberspace safe for women and children?

Ans:- Telangana.

65) The Ministry of Shipping reviewed the construction activities of Cochin Port's Vallarpadam Terminal, which is being proposed to establish as India's first transshipment port and Asia's leading. Who is current shipping minister?

Ans:- Mansukh Mandaviya.

66) Avad Bin Hassan Jami, popularly referred to as "Jami," died in Jamnagar, Gujarat at the age of 77. Was he famous?

Ans:- Cartoonist.

67) Suresh Amonkar, who died at 68 because of an infection with COVID-19, was a former minister of the state / UT?

Ans:- Goa.

68) SportsAdda, which one has signed as its Brand ambassador?

Ans:- Brett Lee.

69) Who held the 5th Aerospace and Defense Manufacturing Technologies Conference in New Delhi?

Ans:- Shripad Yesso Naik.

70) What state government has the "HEALTHCARE SERVICE AT YOUR DOORSTEP" initiative initiated?

Ans:- Maharashtra.

71) The 117th anniversary of the birth of Tamil Nadu's former chief minister known as King Maker was observed as Tamil Nadu's Day of Education Creation. Who was called King Maker?

Ans:- K.Kamaraj.

72) Which organization has P7 Heavy Drop System (HDS) built for IL 76 aircraft?

Ans:- Defence Research and Development Organization (DRDO).

73) What country celebrates the ceremony of 'Bastille Day,' also named as a national feast?

Ans:- France.

74) What Indian shipbuilder company has signed a contract for ASKO Maritime, Norway, to construct the world's first fully automated electric vessel?

Ans:- Cochin Shipyard Ltd.

75) How many member organizations finance the International Experimental Thermonuclear Reactor (ITER) Project?

Ans:- 7.

76) World Day for International Justice is observed on which date?

Ans:- July 17.

 

 



Copyright @ 2017-2020  SSCE All Right Reserved

Developed By: webridgeesolution.com

app image