CURRENT AFFAIRS QUIZ


Important Weekly Current Affairs Quiz from 8-14 January, 2021

1) Sunil Kothari is deceased. What career is he affiliated with?

Ans:- Dance

2)  Did the government extend K Sivan's tenure as chairman of the organisation for a period of one year until January 2022?

Ans:- Indian Space Research Organisation (ISRO)

3) What state has declared that the past of Sikh gurus will be included in the school curriculum?

Ans:- Uttar Pradesh

4) Every year, Prakash Utsav is celebrated to commemorate the birth of what guru?

Ans:- Guru Nanak

5) Which state cabinet has the 2020 Dharma Swatantrya Bill approved?

Ans:- Madhya Pradesh

6) Who has been named as the current Railway Board Chairman & CEO?

Ans:- Suneet Sharma

7) Which governing body recently partnered with the United Nations Development Program in India to launch India's first Social Impact Bond?

Ans:- PCMC

8) In which state did the ADB sign a $231 million loan to increase electricity generation capacity?

Ans:- Assam

9) Which state government has sent nurses to Britain who are highly trained?

Ans:- Karnataka

10) Who is the author of the 'Sutranivednachi sutra- ek anbav' book?

Ans:- Roopa Chari

11) The first North East Ginger Processing Plant was built in what state?

Ans:- Meghalaya

12) Who is the author of the book titled 'Quantitative Genetics Elements'?

Ans:- Stuti Sharma

13) Which date is observed every year on World Braille Day? 

Ans:- 4th January

14) What High Court has named JS Banerjee as Chief Justice?

Ans:- Madras High Court

15) Who was appointed as India's deputy election commissioner?

Ans:- Umesh Sinha

16) On which date is Savitribai Phule Jayanti celebrated?

Ans:- 3rd January

17) In which state will the 4th Global Ayurveda Festival be held in 2021?

Ans:- Kerala

18) What state government has signed an MoU with the Netherlands for the establishment of a farmers' skills development centre?

Ans:- Uttar Pradesh

19) In which state has the 'Mukuta of Brahmaputra' river cruise been inaugurated? 

Ans:- Assam

20) Which state built a special memorial honouring the warriors of Covid?

Ans:- Odisha

21) The eco-sensitive zone is stated to be Mathikettan Shola National Park. What state do they belong to?

Ans:- Kerala

22) What state government has launched digiNest, a mobile application?

Ans:- Punjab

23) In order to promote the Tamil language and culture, which Union Territory founded the Tamil Academy?

Ans:- Delhi

24) What corporation will launch the 'Amazonia-1' satellite entirely manufactured by the Brazilian space agency?

Ans:- The Indian Space Research Organization (ISRO)

25) A seven member committee for CET at UG level has been formed by the UGC. Who is the committee's head?

Ans:- R P Tiwari

26) What nation became the 1st nation to cultivate the SARC CoV-2 UK strain?

Ans:- India

27) Which country has the Partnership for Asia Protected Areas Co-chaired (APAP)?

Ans:- India

28) Which bank has launched the "Consumer Confidence Survey" & "Inflation Expectation Survey of Households" Jan 2021 Round?

Ans:- The Reserve Bank of India (RBI) 

29) Which state has signed the MoU to introduce and conduct mega hydro power projects with NHPC & PDD?

Ans:- Jammu and Kashmir

30) Which one has been granted by the WMO the status of a centennial observation station?

Ans:- Patna Meteorological Observatory

31) India has founded the South Asia Energy Security High Level Community. Who is the group's head?

Ans:- Ram Vinay Shahi

32) The Kochi-Mangaluru natural gas pipeline was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi. What's the pipeline length?

Ans:- 450 km

33) Which state has India flagged on the 40-ISEA?

Ans:- Goa

34) In which city did Dharmendra Pradhan inaugurate India's 1st migrant worker cell of its kind?

Ans:- Surat

35) Bharat Heavy Electricals Ltd bagged orders in Andhra Pradesh and Telangana worth what amount of hydro projects?

Ans:- Rs. 3200 cr

36) Who has been named as the current Chief Justice (CJ) of the Jammu & Kashmir and Ladakh Common High Court?

Ans:- Pankaj Mithal

37) The 'Launch Pad System' has been carried out by what state government?

Ans:- Madhya Pradesh

38) Which bank launched banking on WhatsApp?

Ans:- Bank of Baroda

39) What state will be hosting the 51st Indian International Film Festival?

Ans:- Goa

40) RBI issued Rs 5500 cr zero-coupon bonds to which bank for recapitalization?

Ans;- Punjab & Sind Bank

41) Who has been elected president of the Chess Federation of All India?

Ans:- Sanjay Kapoor

42) TRIFED and Akhil Bhartiya Vanvasi Kalian Ashram have signed MOUs to set up TRIFOOD parks in which state?

Ans:- Madhya Pradesh

43) Which state has initiated the Kisan Kalyan Mission to double the income of farmers?

Ans:- Uttar Pradesh

44) Which state has completed 3 reforms stipulated by the Ministry of Finance as the first group of states?

Ans;- Madhya Pradesh & Andhra Pradesh

45) What company has signed an MOU with the Maharashtra Metro to introduce the advanced MK-2 Biodigester technology?

Ans:- DRDO

46) In which conclave was the National Atomic Scale inaugurated by the Prime Minister?

Ans;- National Metrology Conclave

47) In which city was the CEPI Network Centralized Lab inaugurated?

Ans:- Faridabad

48) Who signed the MOU with Bandhan Bank for Shaurya's Bandhan Bank Salary Account?

Ans:- Indian Army

49) Which Bank has announced that the PIDF system has been operationalized?

Ans:- The Reserve Bank of India (RBI)

50) Which Company has joined hands with SIDBI in financing MSMEs with rooftop solar?

Ans:- Tata Power

51) Who was named as AIFF's 1st deputy general secretary?

Ans:- Abhishek Yadav

52) Which portal has the Union Minister launched on the basis of ease of doing business?

Ans:- Freight Business Development Portal

53) What company has obtained orders from the MoD to supply the Indian Army with high mobility vehicles?

Ans:- BEML

54) In which state metro rail network did the DRDO build the Mk-2 bio-digester technology?

Ans:- Maharashtra

55) The National Cow Science Review will be performed by which institution?

Ans:- Rashtriya Kamdhenu Aayog

56) The LASI wave-1 study 2020 has been published by the MoH&FW. What condition has the calculated prevalence of low vision surpassed?

Ans:- Andhra Pradesh

57) Which bank signed the USD 646 million loan agreement for the Andhra Pradesh road network upgrade?

Ans:- The New Development Bank (NDB)

58) Which state or union territory has the Central Sector Scheme authorised by the CCEA?

Ans:- Jammu and Kashmir

59) What state has declared that 'Desh Nayak Diwas' should be celebrated?

Ans:- West Bengal

60) Which bank, under the voluntary transformation scheme, has become India's first urban cooperative bank to convert to SFB?

Ans:- Shivalik Mercantile Co-operative Bank

61) What state government is going to launch the largest floating solar project in the world by 2023?

Ans:- Madhya Pradesh

62) What two states have the Rewari-Madar corridor portion of the WDFC inaugurated by the PM?

Ans:- Haryana-Rajasthan

63) What is the potential of the biggest floating solar energy project in the world at MP?

Ans:- 600 MW

64) Who has been named full-time director of the COS of the RBIs?

Ans:- Rabi Narayan Mishra

65) Which bank has signed a SIDBI MOU to allow MSMEs to apply for a one-time restructuring online?

Ans:- The Bank of Barod



Copyright @ 2017-2021  SSCE All Right Reserved

Developed By: webridgeesolution.com

app image