CURRENT AFFAIRS QUIZ


Important Weekly Current Affairs Quiz from 22nd Sep -30th Sep

1) Which nation will host the SCO Summit in 2022?

Ans:- Uzbekistan

2) How many Grand Slams has Roger Federer won before he announced his retirement from tennis?

Ans:- 20

3) By September 2022, which social media site will have joined with India Post Payments Bank to promote financial inclusion in outlying cities?

Ans:- Koo

4) The book "Rajne's Mantra: Life Lessons from India's Most-Loved Superstar" is written by who?

Ans:- P.C. Balasubramaniam

5) Who has been chosen to lead CSC e-Governance SPV as managing director?

Ans:- Sanjay Kumar Rakesh

6) Which country will be the host of the FIFA Under-17 Women's World Cup 2022?

Ans:- India

7) Which bank issued the first electronic bank guarantee?

Ans:- HDFC

8) Which bank has revealed the launch of its "Open Doors" brand home buyer ecosystem in collaboration with Square Yards (an integrated real estate platform)?

Ans:- Axis Bank

9) Which Indian state will house the largest museum dedicated to Harappan culture?

Ans:- Haryana

10) Which state sees the opening of India's first lithium cell manufacturing facility?

Ans:- Andhra Pradesh

11) Who is the chairperson of the Finance Ministry's committee established to address problems facing VC and PE?

Ans:- M Damodaran

12) With which Union Ministry is the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana affiliated?

Ans:- Ministry of Chemicals and Fertilisers

13) Which of the following Union Ministers was responsible for the September 2022 introduction of the DST Dashboard?

Ans:- Dr Jitendra Singh

14) Which state has established the first "breakfast programme for pupils in government schools" in India?

Ans:- Tamil Nadu

15) Which state will house a hybrid solar-wind energy power plant that UPL Ltd., an agrochemical company, has announced?

Ans:- Gujarat

16) Which  states has the Food Security Atlas, making it the third state?

Ans:- Jharkhand

17) Which nation's president recently announced a new 600 million dollar arms deal with Ukraine?

Ans:- USA

18) The first female camel riding team in a paramilitary organisation is currently stationed near the Pakistan-India border.

Ans:- BSF

19) Which organisation was behind the "ANGAN 2022" Conference?

Ans:- Bureau of Energy Efficiency

20) Which city will become the first "Smart City" in the nation with a digital address in September 2022 after signing an MoU with the company Pataa Navigations?

Ans:- Indore

21) Which day is designated as World Bamboo Day?

Ans:- September 18

22) Which city served as the venue for the All-India Official Language Conference in 2022?

Ans:- Surat

23) The ___th GrandMaster in India is Bengaluru, Karnataka's Pranav Anand.

Ans:- 76

24) The percentage of India's GDP is the cost of logistics as of 2022?

Ans:- 13-14 %

25) Which organisation is in charge of India's Coastal Cleanup Day Campaign?

Ans:- Indian Coast Guard

26) Who has been chosen by the Public Enterprises Selection Board (PESB) to be the next Managing Director (MD) of NLC India Limited?

Ans:- Prasanna Kumar Motupalli

27) Which one held an event in New Delhi to launch a new digital journal called "BLO e-Patrika"?

Ans:- Election Commission of India

28) Which location hosts the Indo-Pacific Armies Management Seminar for military officials from the region?

Ans:- Dhaka

29) Which  police departments is the first in the nation to require the gathering of forensic evidence for offences carrying a sentence of more than six years?

Ans:- Delhi

30) Which  bank increases the benchmark lending rate by 0.7%?

Ans:- SBI

31) Which regulation is anticipated to be implemented in IPL 2023?

Ans:- Impact Player Rule

32) Who is behind the 2.0 launch of the Swachhata Portal?

Ans:- Jitender Singh

33) Who won the special charity match of the Legends League Series?

Ans:- Indian Maharajas

34) Which third Saturday of the month is designated as International Red Panda Day each year?

Ans:- September

35) The Durand Cup was won by which city?

Ans:- Bengaluru

36) Which bank reappointed Sumant Kathpalia as its MD and CEO for a further three years?

Ans:- IndusInd Bank

37) Naresh Kumar, a former Davis Cup captain, has passed away. Which sport is connected to the Davis Cup?

Ans:- Tennis

38) Which state has chosen to create an institute analogous to NITI Aayog for thorough data analysis and decision-making following in-depth research in several fields?

Ans:- Maharashtra

39) Which state's Assembly has set aside one day on September 22 for female MLAs?

Ans:- Uttar Pradesh

40) Which state's chief minister created the "CM Da Haisi" webpage to handle public complaints?

Ans:- Manipur

41) Which Union Ministry launched the District Disability Rehabilitation Center?

Ans:- Ministry of Social Justice and Empowerment

42) Which location has been chosen by the Indian Army for the 2023 Army Day Parade?

Ans:- Southern Command

43) Who launched the "Awakening" programme for pupils in classes 1 through 5 at the Ramakrishna Mission?

Ans:- Dharmendra Pradhan

44) After 32 years of service, which naval vessel was decommissioned by the Indian Navy?

Ans:- INS Ajay

45) Which nation is the first in the world to have successfully cloned a wild Arctic wolf?

Ans:- China

46) Which state government made the decision to honour Babasaheb BR Ambedkar with the name of the new integrated Secretariat complex?

Ans:- Telangana

47) Which state has declared its intention to create state-level institutions akin to NITI Aayog?

Ans:- Maharashtra

48) In which state was the proposal to raise the Dearness Allowance for state government employees by 3% approved?

Ans:- Odisha

49) Which groups have joined forces to promote red panda conservation across borders?

Ans:- State Bank of India Foundation & World Wide Fund for Nature

50) Who was the minister responsible for opening Srinagar's first multiplex in Kashmir?

Ans:- Lt. Governor Manoj Sinha

51) When is the upcoming DIDAC India 2022 Asia Expo?

Ans:- September 21st to 23rd

52) Which day is designated as World Gratitude Day?

Ans:- September 21

53) Who has received the highest civilian honour bestowed by France, the "Knight of the Legion of Honor"?

Ans:- Swati Piramal

54) The Daulatabad Fort in Maharashtra will become the ____ Fort.

Ans:- Devgiri Fort

55) Where was the first factory for lithium-ion batteries in India opened?

Ans:- Tirupati

56) Who organised the National BJP Mayor's Conference?

Ans:- Narendra Modi

57) Which state saw the introduction of numerous development initiatives by Union Minister Sarbananda Sonowal?

Ans:- Assam

58) Which bank and Federal Bank collaborated to start the KCC lending digitalization pilot in TN and MP?

Ans:- Union Bank of India

59) How many USD million loans have the World Bank approved for Punjab to help with financing and service delivery?

Ans:- 150

60) Who will attend the 18th National Disaster Management Authority's establishment day as the chief guest?

Ans:- Shri Amit Shah

61) What will the 2022 World Alzheimer's Day theme be?

Ans:- Know Dementia, Know Alzheimer's

62) In which city is the third Global Fintech Fest being held?

Ans:- Mumbai

63) How much of the gross direct tax collections increased in FY22?

Ans:- 30

64) Who was chosen to serve on the GANHRI Bureau during the Asia Pacific Forum's 27th Annual General Meeting in September 2022?

Ans:- Arun Kumar Mishra

65) What is the projected growth rate for the Indian economy from 2022 to 2023 according to the most recent edition to the Asian Development Outlook (ADO)?

Ans:- 7

66) Whose work with Google Cloud led to the announcement of the first cohort of its computing foundations with Kubernetes course?

Ans:- Nasscom

67) Which fund appointed Ratan Tata, K.T. Thomas, and Kariya Munda as trustees?

Ans:- PM Cares Fund

68) Which state or UT in India achieved 100% coverage of the precautionary dose first?

Ans:- Andaman and Nicobar Island

69) Which state has made the decision to make every day "no-bag" in schools?

Ans:- Madhya Pradesh

70) How many years did India hold the helm of the Asia-Pacific Institute for Broadcasting Development?

Ans:- 1 Year

71) Which day is Rose Day, which honours cancer sufferers' welfare?

Ans:- September 22

72) Which city will host the nation's longest cruise service's inaugural voyage to Bogibel?

Ans:- Varanasi

73 What percentage has the Asian Development Bank (ADB) lowered its forecast for India's economic growth?

Ans:- 7%

74) Who was chosen to serve as the Asian Palm Oil Alliance's first chairman?

Ans:- Atul Chaturvedi

75) Which firm will build Rajasthan, India's first solar power plant?

Ans:- Amazon

76) Which state will receive a $150 million (around Rs 1,200 crore) loan from the World Bank?

Ans:- Punjab

77) In which city did the National Cadet Corps and UNEP sign a Memorandum of Understanding to address the problem of plastic pollution?

Ans:- New Delhi

78) What day is the International Day of Sign Languages (IDSL) observed every year around the world?

Ans:- September 23

79) Which Indian women cricketer set a record for fastest 3000 ODI run total?

Ans:- Smriti Mandhana

80) Which one grew to be the second-largest cement manufacturer in the nation?

Ans:- Adani Group

81) How many historical locations are included in the "Wall of Delhi" mural, which was unveiled by Minister of State for Culture Meenakshi Lekhi?

Ans:- 75



Copyright @ 2017-2023  SSCE All Right Reserved

Developed By: webridgeesolution.com

app image