CURRENT AFFAIRS QUIZ


Important Current Affairs Quiz from 8-14th March 2019

1)The National Green Tribunal has slapped a fine of Rs 500 crore for which of the following company?

Ans:-Volkswagen

2) Recently, the cerntral gvernment has announced a new coin with which of the denomination in 12-edged polygon shape?

Ans:-20

3) The Geological Survey of India (GSI) has launched how many GPS stations across the country?

Ans:-22

4)Who has been appointed as the next ambassador of India to Saudi Arabia?

Ans:-Ausaf Sayeed

5) Who launched a new app 'Bolo' in India to help children in primary school learn to read in Hindi and English?

Ans:-Google

6) This country tops in the list that offers world's cheapest mobile data packs

Ans:-India

7)Which city has been adjudged cleanest city in Swachh Survekshan 2019?

Ans:-Indore

8)Who presented the highest civilian honor for women in India, Nari Shakti Puraskar 2018 in New Delhi?

Ans:-Shri Ram Nath Kovind

9) What was the theme of 2019 International Women's Day?

Ans:-Think equal, build smart, innovate for change

10) Who has become the official partner of VIVO IPL 2019?

Ans:-Tata Motors

11) Who has been appointed as the Finance Secretary, recently?

Ans:- Subhash Chandra Garg

12) "Al Nagah 2019" is the joint exercise between India and __________.

Ans:- Oman

13) Ajit Kumar Mohanty is appointed as the Director of which of the following organization?

Ans:- Bhabha Atomic Research Centre

14) Iniyan Panneerselvam becomes India's 61st chess Grandmaster. He belongs to the state of;

Ans:- Tamil Nadu

15) Name the Indian CM who unveiled the Yuvashree Arpan Scheme for the youths of the state.

Ans:- Mamata Banerjee

16) Who has been appointed as the Chief Scientist of the World Health Organisation (WHO)?

Ans:- Soumya Swaminathan

17) Red Flag is the premier air-to-air combat training exercise of __________.

Ans:- United States

18) Prime Minister Narendra Modi, renamed Chennai Central Railway Station after which of the following leader?

Ans:- MG Ramachandran

19) Which country announced a complete ban on import of solid plastic waste/scrap recently?

Ans:- India

20) Who has been appointed as the Chief Scientist of the World Health Organisation (WHO)?

Ans:- Soumya Swaminathan

21) This country supported India's permanent seat in United Nations Security Council (UNSC).

Ans:- France

22) Prime Minister Narendra Modi, renamed Chennai Central Railway Station after which  leader?

Ans:- MG Ramachandran

23) Which country announced a complete ban on import of solid plastic waste/scrap recently?

Ans:- India

24) How many Gold medals are India won in the Finland Boxing Tournament?

Ans:- 1

25) As a part of the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY), Which state has distributed the Highest number of free LPG connection?

Ans:-Uttar Pradesh

26) Manpreet Vohra was appointed as the next India's Ambassador to __________.

Ans:-Mexico

27) China launched a new communication satellite using a Long March - 3B carrier rocket. It was named as

Ans:- ChinaSat 6C

28) With which central American country, India signed two documents during Vice President Venkaiah Naidu?

Ans:-Costa Rica

29) Kane Tanaka was honored as the world's oldest living person by Guinness World Records. She belongs to the country of;

Ans:- Japan

30) When was the National Immunisation Day observed?

Ans:- March 10

31)  Who has been appointed as the Prime Minister of Palestinian by the President Authority Mahmoud Abbas?

Ans:- Mohammad Shtayyeh

32) Which country bags the 1st Prize at International 'Golden City Gate Tourism Awards 2019' in Berlin, recently?

Ans:- India

33) Who won the Chameli Devi Jain Award 2018 for outstanding women journalist?

Ans:- Priyanka Dubey

34) Who has become the first-ever Thari Hindu woman to be elected to the Senate of Pakistan?

Ans:-Krishna Kumari Kohli

35) Who among the following has taken charge as the Director of Bhabha Atomic Research Centre (BARC)?

Ans:-Dr. A.K. Mohanty

36) Researchers from which of the following institute developed an app to detect fake currency?

Ans:-IIT Kharagpur

37) How many projects were signed between India-Bangladesh recently?

Ans:- 4

38) Shri Kishan Dan Dewal has been appointed as the next Ambassador of India to which of the following country?

Ans:-Armenia

39) Which team tops ICC T20I rankings with 135 points?

Ans:-Pakistan

40) Election Commission of India has developed a mobile app, for the 2019 Lok Sabha election. It was named as;

Ans:-cVIGIL

41) This country will invest Rs. 22 lakh for Rabindra Bharati Museum, Kolkata.

Ans:-Japan

42) Name the Indian who was selected as a role model of Barbie?

Ans:-Dipa Karmakar

43) Who received Yaswantrao Chavan National Award, recently?

Ans:-Raghuram Rajan

44) World Kidney Day (WKD) is observed annually on the second Thursday in March. The theme of 2019 World Kidney Day is

Ans:-Kidney Health for Everyone Everywhere

45) 2019 SAFF Women's Championship was hosted by;

Ans:-Nepal

46) Which bank has launched doorstep banking service for differently-abled customerss and senior citizens over 70 years of age?

Ans:-State Bank of India (SBI)

47) The first Thari Hindu woman who has been elected to the Senate of Pakistan?

Ans:-Krishna Kumari Kohli

48) 2019 has been declared as Year of Tolerance by which of the following country?

Ans:- United Arab Emirates

49) Which state government has recently approved 27% quota for OBCs?

Ans:-Madhya Pradesh

50) Who will be awarded with Kusumagraj Rashtriya Sahitya Puruskar?

Ans:-Ved Rahi



Copyright @ 2017-2019  SSCE All Right Reserved

Developed By: webridgeesolution.com

app image