CURRENT AFFAIRS QUIZ


Important Weekly Current Affairs Quiz from 8-14 August 2019

1) Who has been conferred with Karthik Bose Lifetime Achievement award.

Ans:- Arun Lal

2) After the quashing of article 370 and 35A, how many states will be there in India now?

Ans:- 28

3) Pakistan has Permanently Stopped with which train’s service to India?

Ans:- Samjhauta Express

4) Jammu and Kashmir Reorganisation Bill 2019 provides _________ reservation for Economically Weaker Sections (EWS) among the general category.

Ans:- 10%

5) Which space agency has discovered first nearby super-earth planet GJ357d?

Ans:- NASA

6) Which state government has launched Mission Shakti sports initiative?

Ans:- Maharashtra

7) Who will be awarded with Vir Chakra in 2019?

Ans:- Wing Commander Abhinandan Vardhaman

8) Naaz Joshi wins Miss World Diversity, she belongs to which country?

Ans:- India

9) Who is the present Governor of J&K?

Ans:- Satya Pal Malik

10) Who has been named as the new director of ONGC?

Ans:- Rajesh Kumar Srivastava

11) How many UT will be in India once the articles 370 an 35A are completely are completely revoked?

Ans:- 9

12) Footballer Gabriel Jesus recently received a two-month international ban. He plays for which country?

Ans:- Brazil

13) Currently, The USA has designated which countries as "Currency Manipulator"?

Ans:- China

14) The first product to have GI (Geographical Indication) Tag in India?

Ans:- Darjeeling Tea

15) Which institutions invented a way to detect bacteria without lab test?

Ans:- IIT-Guwahati

16) Which Country is the largest Trade partner of India?

Ans:- USA

17) Which veteran leader of The BJP passed away recently, who was became senior advocate in supreme court at the age of 34?

Ans:- Sushma Swaraj

18) Nobel laureate Toni Morrison has passed away. She was from which country?

Ans:- United States

19) Which Bollywood star has been felicitated with 'Excellence in Cinema' honour a Indian Film Festival of Melbourne (IIFM) 2019?

Ans:- Shahrukh Khan

20) The researchers at which IIT have developed portable device to detect bacteria without cell culture or microbiological assays?

Ans:- IIT Guwahati

21) Who won the Bharat Ratna the country's highest civilian award 2019?

Ans:- Pranab Mukherjee

22) Which of the following athletes has topped the Forbes list of 'Highest paid female athletes' of 2019?

Ans:- Serena Williams

23) Which state government has launched a new higher education model "RACE"?

Ans:- Rajasthan

24) Which Company is the largest software exporter from India?

Ans:- TCS

25) What is the theme of the 2019 edition of 22nd National Conference on e-Governance?

Ans:- Digital India: Success to Excellence

26) Which actors got best actor award in National Film Awards 2019?

Ans:- Ayushmann Khuranna and Vicky Kaushal

27) How many times Sushma Swaraj have been elected as a Member of Parliament?

Ans:- 7

28) World Archery  suspended  the Archery  Association of which countries?

Ans:- India

29) Which film won Best Hindi Film award in the 66th National Film award?

Ans:- Andhadhun

30) Who won the Best Director  award at the 66th National Film Awards?

Ans:-  Badhai Ho

18) Which movie got the award of Best Feature Film in National Film Awards 2019?

Ans:- Hellaro

31) Name the book based on M. Venkaiah Naidu’s two years as Vice President of India.

Ans:- Listening, Learning and Leading 

32) PM Modi vs Wild episode with Bear Grylls was telecasted on ?

Ans:- August 12th 

33) What is the name of the father of ISRO, on whose 100th birthday, Google has dedicated a doodle?

Ans:- Vikram Sarabhai

34) What was the theme of International Youth Day 2019?

Ans:- Transforming Education

35) Who won the National Film Award 2019 for Best Actress?

 Ans:- Keerthy Suresh

36) World Elephant day celebrated on

Ans:- 12th August

37) Who is the Chief Minister of Manipur?

Ans:- N. Biren Singh

38) Who won gold medal in 65kg men's freestyle competition at Tbilisi Grand Prix 2019?

Ans:- Bajrang Punia

39) Which company launches its own operating system HarmonyOS?

Ans:- Huawei

40) Alejandro Giammattei has been elected as new president of;

Ans:- Guatemala

41) Who is the author of the book Sridevi: Girl Woman Superstar?

Ans:- Satyarth Nayak

42) Which country's women's cricket team created world record for most consecutive wins?

Ans:- Thailand

43) Vinesh Phogat won __________ in final of Medved event 2019.

Ans:- Silver

 



Copyright @ 2017-2020  SSCE All Right Reserved

Developed By: webridgeesolution.com

app image