CURRENT AFFAIRS QUIZ


Important Weekly Current Affairs Quiz from 01st-7th January 2020

1) Which city is to organize Hero Indian Women's League?

Ans:- Bengaluru

2) What is the new name of Pragati Maidan metro station?

Ans:- Supreme Court Metro Station

3) Who has been retained as the Chairman of Railway Board for a period of one year?

Ans:- V.K Yadav

4) Who took charge as new Army Chief?

Ans:- Manoj Mukund Naravane

5) Railway Protection Force has been renamed as which service?

Ans:- Indian Railway Protection Force Service

6) Fausta, which recently died in Tanzania was the world's oldest?

Ans:- Rhino

7) Who is to become the first F1 champion to compete in Dakar Rally?

Ans:- Fernando Alonso

8) Who was sworn in as the new deputy CM of Maharashtra?

Ans:- Ajit Pawar

9) Which state's Chief Minister has recently launched torch relay of Khelo India Youth Games 2020?

Ans:- Assam

10) What is India's rank in the Sustainable Development Goals Index 2019-20?

Ans:- 57

11) Guru Gobind Singh's birth anniversary is celebrated on which date?

Ans:- 2nd January

12) What is Mirabai Chanu's rank in the Olympics qualifiers ranking list?

Ans:- 8th

13) Which state has recently launched a mobile application called "Disha"?

Ans:- Andhra Pradesh

14) Which country recorded highest number of babies born globally on New Year's Day?

Ans:- India

15) ISRO is to set up second launch port in which district?

Ans:- Thoothukodi district in Tamilnadu

16) Which Country has launched a new Alzheimer's drug treatment?

Ans:- China

17) Which country has become the world's first country to ban sun cream?

Ans:- Palau

18) Who recently took charge as SEBI Executive Director?

Ans:- Babita Rayudu

19) What is Indian Railways' newly launched one integrated Helpline number?

Ans:- 139

20) Who has been picked as captain of ESPN Cricinfo's ODI and Twenty20 teams of the decade?

Ans:- MS Dhoni

21) World Health Organization (WHO) has designated 2020 as the year of :

Ans:- The Nurse and the Midwife

22) Whose tenure has been extended as BSF IG?

Ans:- Abhinav Kumar

23) How many hospitals have been de-empanelled under Ayushman Bharat Scheme?

Ans:- 171

24) World Braille Day is observed on which date?

Ans:- 4th January

25) Which edition of the Indian Science Congress was recently inaugurated in Bengaluru?

Ans:- 107th

26) The second tallest statue of Sardar Vallabhbhai Patel has recently been unveiled at which city?

Ans:- Ahmedabad,Gujarat

27) Who became the first Indian table tennis player to be ranked World No. 1 in the under-21 category?

Ans:- Manav Thakkar

28) Which Indian all-rounder has recently retired from all forms of cricket?

Ans:- Irfan Pathan

29) What is the theme of the 28th edition of New Delhi World Book Fair 2020?

Ans:- Gandhi: The Writers' Writer.

30) Who recently became only the fourth batsman to hit six sixes in an over in T20 cricket?

Ans:- Leo Carter

31) What is the theme of 107th Indian Science Congress?

Ans:- Science and Technology: Rural Development

32) Malavath Poorna recently climed which Mountain?

Ans:- Mt. Vinson Massif

33) Hameed Khan, who recently passed away at 67 was a famous person of which field?

Ans:- Sitar

34) Turtle rehabilitation Centre is to be set up in which state in Jan. 2020?

Ans:- Bihar

35) Which company will buy 75% stake in Krishnapatnam Port?

Ans:- Adani Group

36) Bhim Chandra Jana was a freedom fighter who recently died at 107. He belonged to which state?

Ans:- West Bengal

37) Who has designed the world's 2nd tallest statue of Sardar Vallabhbhai Patel?

Ans:- Ram V. Sutar

38) Who won the best Actor award in a Motion Picture - Drama at the Golden Globes 2020?

Ans:- Joaquin Phoenix

39) Who has been appointed as an advisor to the Lt Governor of J&K?

Ans:- Rajib Rai Bhatnagar

40) Which country is the host of the ATP Cup 2020?

Ans:- Australia

41) Which film won the Best Motion Picture - Drama award at the Golden Globes 2020?

Ans:- 1917

 



Copyright @ 2017-2021  SSCE All Right Reserved

Developed By: webridgeesolution.com

app image