CURRENT AFFAIRS QUIZ


Important Weekly Current Affairs Quiz from 15-21 January, 2021

1) Which company signed an MOU with LSC to create the logistic cell centre of excellence?

Ans:- Flipkart

2) NSO predicted how many percent of India's GDP will contract in 2020-21?

Ans:- 7.7 %

3) The J&K Amendment Ordinance 2021 was promulgated by the government to combine the J&K cadre officer with which cadre?

Ans:- Arunachal Pradesh, Mizoram, Goa.

4) What trust has Rs 201.58 cr allocated for the installation of the PSA oxygen plants?

Ans:- PM CARES Fund Trust

5) Which of the following UNSC India Committee has been appointed to chair?

Ans:- The India will be chairing 3 key subsidiary bodies of UN Security Council during Indian UNSC -Taliban sanctions committee, Counter Terrorism committee, Libya sanctions committee.

6) What state began checking the 'Krishi Sanjeevani vans' for soil and water?

Ans:- Karnataka

7) Which bank will, with the support of IIT Kanpur, set up the Fintech Innovation Center (FIC) on its campus?

Ans:- The Punjab National Bank

8) Who was named as the AIFF's 1st Deputy General Secretary?

Ans:- Abhishek Yadav

9) What state chief minister launched the welfare schemes and dedicated the girl's child to January?

Ans:- Punjab

10) What space agency has the Small Satellite Launch Vehicle scheduled to launch in March 2021?

Ans:- ISRO

11) What one has signed a memorandum of understanding with the NHPC to hand over renewable energy projects?

Ans:- The Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA)

12) Who has been named as the Asia Pacific head of Google Cloud?

Ans:- Karan Bajwa

13) Which state government, on 6 January, celebrated the Marathi journalist's day?

Ans:- Maharashtra

14) The central government has approved new NH projects worth Rs 5,801 cr for which state?

Ans:- Maharashtra

15) The Caracal has recently been added to the list of Critically Endangered Species. In which state is it found?

Ans:- Rajasthan & Gujarat

16) Which person of Indian origin was named as the first US Army CIO?

Ans:- Dr. Raj lyer

17) Who is the author of the 'Right Under Your Nose' book?

Ans:- R. Giridharan

18) What state / UT has launched the Satark Nagrik mobile app?

Ans:- Jammu & Kashmir

19) Recently, Arup Kumar Goswami was sworn in as Chief Justice by which High Court?

Ans:- Andhra Pradesh HC

20) What district has topped the list of the Niti Aayog ranked aspiring districts?

Ans:- Ramgarh

21) What state government has announced a series of welfare systems, including girls' free sanitary pads?

Ans:- Punjab

22) In which state was Justice RS Chauhan sworn in as the CJ?

Ans:- Uttarakhand HC

23) What organisation around the country has adopted 100 Atal Tinkering Labs?

Ans:- The Indian Space Research Organization

24) In order to provide its technological expertise for the production of renewable energy projects, IREDA has signed an MoU with which company?

Ans:-  NHPC

25) What state government has established a controlled area for the entire state?

Ans:- Punjab

26) Madhavsinh Solanki, the former Foreign Minister, has passed away. What state was he the former chief minister of?

Ans:- Gujarat

27) Which state has announced that it will launch the first Solar Electric RORO service in the country?

Ans:- Kerala

28) What nation should preside over the Taliban and Libya Sanctions Committees and the UNSC Counter-Terrorism Committee?

Ans:- India

29) Who has launched the Digital Calendar and Diary for 2021 mobile application?

Ans:- Prakash Javadekar

30) Was the first direct flight from Kalaburagi to Tirupati flagged off between the two states?

Ans:- Karnataka- Andhra Pradesh

31) A committee for the preservation of the language, land and culture of Ladakh has recently been set up by the Government of India. Who is the committee's head?

Ans:- G Kishan Reddy

32) The Freight Market Growth Portal has been launched by which ministry?

Ans:- Ministry of Railways

33) Who has taken over as India Post Payment Bank's MD and CEO?

Ans:- J. Venkatramu

34) Synchronized to Grid, the Kakrapar Nuclear Plant is located in what state?

Ans:- Gujarat

35) An advanced eco-friendly and non-toxic paint has been introduced by Nitin Gadkari. What is the painting's name?

Ans:- Khadi Prakritik Paint

36) In the Digital Evolution Scorecard 2020, where did India rank?

Ans:- 4th

37) The 2nd edition of the exercise SEA VIGIL 21 is organised by which force?

Ans:- Navy

38) Union Home Minister launched Which Ministry's Single Window Clearance Portal?

Ans:- Ministry of Coal

39) What state has become the third country to successfully introduce urban government reforms?

Ans:- Telangana

40) What state has started a free bus service under the Brahman Sarathi scheme for women and senior citizens?

Ans:- Assam

41) In which state did the Geological Survey of India find promising concentrations of Vanadium?

Ans:- Arunachal Pradesh

42) Who is the author of the book 'Gazing Eastwards: Of China's Buddhist Monks and Revolutionaries, 1957'?

Ans:- Romila Thapar

43) Who has been appointed to the Guwahati High Court as the current Chief Justice?

Ans:- Sudhanshu Dhulia

44) Who is the author of the book entitled 'Unscripted: Life and Cinema Conversation'?

Ans:- Abhijit Joshi and Vidhu Vinod Chopra.

45) Who dedicated the new 'Sagar Anveshika' coastal research vehicle at the port of Chennai to the nation?

Ans:- Harsh Vardhan

46) Rs.37.8 cr has been approved by the Government of India for creating the 'Parashuram Kund' in which state?

Ans:- Arunachal Pradesh

47) The year 2021 has been marked as a Swami Vivekananda anniversary?

Ans:- 158th

48) Which Indian batsman became the world's first player to hit 100 sixes against Australia in all formats?

Ans:- Rohit Sharma

49) What state has bagged the 1st prize for its successful energy conservation in the category of state-designated agencies?

Ans:- Kerala

50) Who has been named as the head of the COVID-19 vaccine administration committee?

Ans:- RS Sharma

51) How much of India's GDP has the UBS projected for FY22?

Ans:- 11.5 %

52) An expert panel was created by the IRDAI to analyse the availability of health insurance products in the country. Who is this committee's head?

Ans:- Subhash Chandra Khuntia

53) In which state did India discover the reserves of lithium?

Ans:- Karnataka

54) To stop the increasing fraud in the industry, RBI has formed a working group to review digital lending operations. Who is the committee's head?

Ans:- Jayant Kumar Dash

55) Name the PM Modi coffee table book that was released on the occasion of the 2021 PBD?

Ans:- Modi India Calling -2021

56) Who is the author of the book titled "Making of a General - A Himalayan Echo"? 

Ans:- Konsam Himalay Singh

57) What state administration has agreed to waive the tax on entertainment?

Ans:- Kerala

58) What company has partnered with NSIC for MSMEs' digital transformation?

Ans:- Airtel

59) What bank's licence was cancelled by the RBI?

Ans:- Vasantdada Nagari Sahakari Bank

60) What was the theme of the 2021 Festival of National Youth?

Ans:- YUVAAH - Utsah Naye Bharat Ka

61) On which date is the Armed Forces Veterans Day celebrated?

Ans:- 14 January

62) What state government decided to establish the Pipli as a HUB for tourism?

Ans:- Haryana

63) What state government has declared that it will provide students with 2GB of free data every day?

Ans:- Tamil Nadu

64) In which city has Tesla registered its Indian subsidiary for electric vehicles?

Ans:- Bengaluru

65) What Indian organisation is running a training programme for school children called 'Yuvika'?

Ans:- Indian Space Research Organization

66) The 'Jal Jeevan Project' is the Union Government's flagship programme which aims to provide each rural household with tap water connections by which year?

Ans:-  2024

67) Which campus of AIIMS was awarded the Kayakalp Award?

Ans:- AIIMS Bhubaneswar

68) In the Hurun Global 500 survey, how many Indian companies were included?

Ans:- 11

69) What version has been conducted by the Navy of India of the Indian coastal defence exercise 'Sea Vigil - 21'?

Ans:- 2nd

70) Who is the author of the book 'The Myth of Population: Islam, Family Planning and Indian Politics'?

Ans:- SY Qureshi

71) In which state was the Hubbali to Dharwad Bus Rapid Transit System (BRTS) project recently inaugurated?

Ans:- Karnataka

72) What state has waived the examination fees for students who are registered?

Ans:- Odisha

73) Which government has agreed to build the beaches of Chandrabhaga and Talsari?

Ans:- Odisha

74) What state for Bamboo Entrepreneurship & Infrastructure Growth has signed an MoU with NECBDC?

Ans:- Jammu & Kashmir

75) What state government has declared that it will provide farmers with financial assistance to keep stray cattle in their homes?

Ans:- Uttar Pradesh

76) In which state was India's first 'Fire Park' inaugurated?

Ans:- Odisha

77) Which state government, on 15 January 2021, celebrated 'Thiruvalluvar Day'?

Ans:- Tamil Nadu

78) From which date will the Current International Trade Policy 2021-26 enter into force?

Ans:-  April 1st

79) As its Chief Information Officer, which company has named Pradipt Kapoor?

Ans:- Bharti Airtel



Copyright @ 2017-2022  SSCE All Right Reserved

Developed By: webridgeesolution.com

app image