CURRENT AFFAIRS QUIZ


Important Weekly Current Affairs Quiz from 3rd May -9th May 2021

1) What is India's military expenditure ranking in the SIPRI Military Expenditure Database for 2020?

Ans:- 3

2) Which state has signed a Memorandum of Understanding with Microsoft to train over 1.6 lakh jobless youth and college students?

Ans:- Andhra Pradesh

3) What is the total sum of benchmark bonds issued by the New Development Bank?

Ans:- 2.0 billion

4) What is the name of the protagonist of the book "Whereabouts"?

Ans:- Jhumpa Lahiri

5) On what day is Workers' Memorial Day observed?

Ans:- 28 April

6) In which state did Aceware FinTech Services, a fintech services firm, launch its first neobank?

Ans:- Kerala

7) Under the Harihar Scheme, which state cabinet approved a policy to provide employment to children on compassionate grounds and give them EWS status?

Ans:- Haryana

8) Which state has signed a Memorandum of Understanding with the World Trade Organization (WTO) to encourage and facilitate trade and investment in the state?

Ans:- Haryana

9) Dadudan Pratapdan Gadhvi, a renowned poet and singer of which tongue, died recently.

Ans:- Gujarati

10) At the World Cities Cultural Forum (WCCF), who will represent Delhi and India?

Ans:- Arvind Kejriwal

11) In which state has the Indo-Tibetan Border Police (ITBP) founded the 'Water Sports and Adventure Institute (WSAI)'?

Ans:- Uttarakhand

12) When is the International Dance Day celebrated around the world?

Ans:- 29 April

13) Who has been appointed the first female commander of the Border Roads Organization?

Ans:- Vaishali S Hiwase

14) Who is the current Managing Director and Chief Executive Officer of the National Commodity and Derivatives Exchange Ltd (NCDEX)?

Ans:- Arun Raste

15) NameUT's Lt. Governor will now have precedence over the elected government?

Ans:- Delhi

16) Which Indian cricketer has been named the brand ambassador for ASICS, a Japanese sportswear company?

Ans:- Ravindra Jadeja

17) Which organization has announced that it will provide India with 4000 concentrators?

Ans:- WHO

18) Which bank has launched the 'Merchant Stack' digital and contactless banking platform for retail merchants?

Ans:- ICICI Bank

19) Who is the first Asian woman to receive the Wild Innovator Award?

Ans:- Krithi Karanth

20) Who has set up a special WhatsApp helpline for expectant mothers?

Ans:- NCW

21)  Which state has been given permission by India to use drones to deliver COVID-19 vaccines in an experiment?

Ans:Telangana

22) In the absence of Ajay Bhushan Pandey, who has been appointed as the new Finance Secretary?

Ans:- T V Somanathan

23) In the fiscal year 2020-21 (FY21), which bank emerged as the leading arranger of corporate bond deals?

Ans:- HDFC Bank

24) What will be the theme of the 2021 International Dance Day?

Ans:- Purpose of Dance

25) Michael Collins, who died recently, was a well-known figure?

Ans:- Astronaut

26) Which bank signed a memorandum of understanding with BSNL to obtain telecom services at a low cost?

Ans:- Indian Bank

27) Union Finance Minister Nirmala Sitharaman recently inaugurated India's first-ever 3D printed house in which location?

Ans:- IIT-Madras

28) How many Medical Oxygen Plants has the DRDO set as a target for the next three months?

Ans:- 500

29) In April 2021, which Indian state was struck by a 6.4 magnitude earthquake?

Ans:- Assam

30) Completely vaccinated citizens do not need to wear masks, according to which health authority?

Ans:- CDC

31) Which state government increased the financial assistance for Ashirwad Scheme beneficiaries to Rs.51000?

Ans:- Punjab

32) Every year on which day is International Jazz Day observed?

Ans:- 30 April

33) Ashatai Pathre, a freedom fighter, has died. What state did she come from?

Ans:-  Maharashtra

34) DailyJoy, a delivery startup, has been acquired by which company?

Ans:- Lenskart

35) The 23rd ASEAN Indian Senior Officials Meeting was co-chaired by which Indian?

Ans:- Riva Das

36) Name the Axis Bank MD and CEO who has been re-appointed for another three years by the bank's board of directors.

Ans:- Amitabh Chaudhry

37) Which state government has approved the allocation of 140 acres of land to e-commerce behemoth Flipkart for the construction of Asia's largest fulfillment center?

Ans:- Haryana

38) What insurer has topped the Brand Finance Insurance 100 study for 2021 as the world's most valuable insurance brand?

Ans:- Ping An Insurance

39) When do we celebrate International Workers' Day?

Ans:- May 1

40) Which bank has launched Merchant Stack, a digital and contactless banking platform?

Ans:- ICICI Bank

41) Which state has launched a one-of-a-kind Oxygen on Wheels program?

Ans:- Haryana

42) Who has been appointed the BRO's first female officer commanding?

Ans:- Vaishali Hiwase

43) What is LIC's global ranking in the Brand Finance Insurance 100 report for 2021, which ranks the world's most profitable insurance brands?

Ans:- 10

44) What was Bikramjeet Kanwarpal's occupation before he passed away?

Ans:- Actor

45) The Corona Warriors Scheme was initiated by the state government?

Ans:- Madhya Pradesh

46) In which country has NATO launched joint military drills involving tens of thousands of military personnel from the United States and other nations?

Ans:- Albania

47) Which Indian logistics firm has launched the "Oxygen on Wheels" project, which aims to transport oxygen directly from manufacturing plants to hospitals and homes?

Ans:- Mahindra Logistics

48) What corporation was listed as a 'public shareholder' of Axis Bank instead of a 'promoter' by the Axis Bank Board?

Ans:- NIACL

49) Pandit Debu Chaudhuri, a legendary player of which musical instrument, died recently.

Ans:- Sitar

50) In addition, Wipro has stated that it will achieve net-zero greenhouse gas (GHG) emissions by which year?

Ans:- 2040

51) In the Kerala Assembly Election 2021, which party won the most seats?

Ans:- Communist Party of India (Marxist)

52) Which state government has cancelled all health officials' vacations?

Ans:- Bihar

53) Which IIT has successfully converted a nitrogen plant into an oxygen generator?

Ans:- IIT Bombay

54) Who has given the three security forces emergency financial rights?

Ans:- Rajnath Singh

55) When is the G7 Foreign and Development Ministers Meeting scheduled to take place?

Ans:- 3-6 May 2021

56)  Which party has won majority seats in the Puducherry Assembly Election 2021?

Ans:- AINRC

57) Which state has established a dedicated Helpline at the Covid-19 War Control Room that is open 24 hours a day, seven days a week to provide people with real-time Covid-19-related services?

Ans:- Jammu and Kashmir

58) KV Anand has died. What field was he linked to?

Ans:- Director

59) The maximum amount assured payable under the EDLI scheme has been increased by the Labour Ministry from Rs. 6 lakh to how much?

Ans:- Rs.7 lakh

60) In which state did the Indian Army inaugurate the first solar energy harnessing plant with a capacity of 56 kVA?

Ans:- Sikkim

61) The International Dawn Chorus Day is a celebration of the sounds of birds that occurs once a year. What is the commemoration day?

Ans:- First Sunday in May

62) Who has been appointed as Bihar's new Chief Secretary?

Ans:- Tripurari Sharan

63) Who among these is not a Deputy Governor of the Reserve Bank of India?

Ans:- Indradeep Sinha

64) What is the name of the fourth Deputy Governor of the Reserve Bank of India, who has been named to replace B P Kanungo?

Ans:- T. Rabi Sankar

65) What is the estimated GDP growth rate for the Indian Economy as per the rating agency BARCLAYS for the financial year 2021-22?

Ans:- 10%

66) When does World Laughter Day fall?

Ans:- First Sunday of May

67) The State Bank of India allocated how much amount towards the fight against Covid 19?

Ans:- Rs.71 cr

68) On which day is the International Firefighters' Day (IFFD) commemorated each year?

Ans:- 04 May

69) According to RBI info, non-food bank credit growth in March 2021 was what percentage?

Ans:- 4.9%

 



Copyright @ 2017-2021  SSCE All Right Reserved

Developed By: webridgeesolution.com

app image