GENERAL KNOWLEDGE BOOSTER


SSCE GENERAL KNOWLEDGE 20-20 (04.08.2021)

           Knowledge ka daily dose...

1. Which Governor General of India advocated rapid railway construction in India?

(A) Lord Cornwallis

(B) Lord Dalhousie

(C) Lord Hardinge

(D) Lord Hastings

Ans:- (B)

2. Murshidabad district is bisected into two halves by:

(A) Mahananda river

(B) Jalangi river.

(C) Bhagirathi river.

(D) Mathabhanga river.

Ans:- (C)

3. Who was Mughal emperor in Delhi at the time of the Great Re-bellion of 1857?

(A) Farrukhsiyar

(B) Shah Alam II

(C) Alamgir II

(D) Bahadur Shah Zafar

Ans:- (D)

4. Where did Gautama Buddha deliver his first sermon?

(A) Bodh Gaya

(B) Shravasti

(C) Sarnath

(D) Vaishali

Ans:- (C)

5. President of Indian National Congress at the time of independence was:

(A) C. Rajagopalachari.

(B) J. B. Kripalani.

(C) Jawahar Lal Nehru.

(D) Maulana Abul Kalam Azad.

Ans:- (B)

6. Appiko movement associated with nature conservation was led by:

(A) Sarala Behn of Ahmedabad.

(B) Mira Ben of Rajkot.

(C) Pandurang Hegde of Sirsi.

(D) Sundarlal Bahuguna of Kasauni.

Ans:- (C)

7. The Constitution of India was adopted on:

(A) 26 January 1950.

(B) 26 January 1949.

(C) 26 November 1949.

(D) 31 December 1949.

Ans:- (C)

8. Who wrote Kitab-ul-Hind?

(A) Al-Masudi

(B) Al-Biruni

(C) Sulaiman

(D) Firdausi

Ans:- (B)

9. Who denounced the Congress as 'microscopic minority'?

(A) Sir Syed Ahmed Khan

(B) Lord Dufferin

(C) Lord Curzon

(D) Theodore Beck

Ans:- (B)

10. Rohilkhand region lies in:

(A) Gujarat plains.

(B) Western foothill - plains of the Aravalli.

(C) Northern Uttar Pradesh.

(D) Bihar.

Ans:- (C)

11. Which Amendment of the Constitution provided constitutional constitutional status to the Panchayats?

(A) 56th Amendment

(B) 73rd Amendment

(C) 74th Amendment

(D) 76th Amendment

Ans:- (B)

12. Nitrogen dioxide when dissolved in water forms:

(A) HNO3

(B) HNO2

(C) HNO2+HNO3

(D) None of the above

Ans:- (C)

13. Vertebrae is found in which part of human body?

(A) Intestine

(B) Liver

(C) Spine Chord

(D) Brain

Ans:- (C)

14. Who among the following Hindus first joined Din-i-Ilahi/Tauhid-i-Ilahi?

(A) Man Singh

(B) Todarmal

(C) Bhagwant Das

(D) Birbal

Ans:- (D)

15. Who was elected the first President of the All India Trade Union Congress (AITUC) on 31 October 1920?

(A) V. V. Giri

(B) Subhash Chandra Bose

(C) Lala Lajpat Rai

(D) C. R. Das

Ans:- (C)

16. The headquarters of the Eastern Railway is located at:

(A) Ranchi.

(B) Kharagpur.

(C) Dispur.

(D) Kolkata.

Ans:- (D)

17. Who was the first Muslim President of Indian National Congress?

(A) Abul Kalam Azad

(B) Syed Ahmed Khan

(C) Badruddin Tyabji

(D) Fazlul Huq

Ans:- (C)

18. USB is which type of storage device?

(A) Primary

(B) Secondary

(C) Tertiary

(D) None of the above

Ans:- (B)

19. Kolkata-Mumbai National Highway via Agra is known as:

(A) NH-5

(B) NH-8

(C) NH-3

(D) NH-6

Ans:- (D)

20. All electromagnetic waves have the same:

(A) frequency

(B) amplitude.

(C) wavelength in vacuum.

(D) speed in vacuum.

Ans:- (C)



Copyright @ 2017-2021  SSCE All Right Reserved

Developed By: webridgeesolution.com

app image