GENERAL KNOWLEDGE BOOSTER


SSCE GENERAL KNOWLEDGE 20-20 (04.02.2023)

       Knowledge ka daily dose..

1. Which historian is famous for his research on Ancient Indian History?

(A) Satish Chandra

(B) Bipan Chandra

(C) Ram Sharan Sharma

(D) Amalesh Tripathi

Ans:- (C)

2. A stone tied to a string is whirled in a circle. As it was revolving, the rope suddenly snaps. Then ______

(A) the stone flies off tangentially.

(B) the stone moves radially outwards.

(C) the stone moves radially inwards.

(D) None of the above

Ans:- (A)

3. Who described the Quit India Movement (1942) as by far the most serious rebellion since 1857?

(A) Viceroy Lord Linlithgow

(B) Franklin Roosevelt

(C) Chiang Kai Shek

(D) Winston Churchill

Ans:- (A)

4. Carbon-di-oxide is called a greenhouse gas because:

(A) It concentration remains always higher than other gases

(B) It is used in Photosynthesis

(C) It absorbes infared radiation

(D) It emits visible radiation

Ans:- (C)

5. Salt Satyagrah in Tamilnadu was lead by:

(A) C.Rajgopalachari  

(B) K. Kamraj 

(C) Potu Srecramulu

(D) C. Subramanyam

Ans:- (A)

6. What is 'Golden fibre'?

(A) Cotton

(B) Hemp

(C) Jute

(D) Mesta

Ans:- (C)

7. Open market operation refers to:

(A) borrowing by scheduled banks to industry and trade

(B) purchase and sale of government securities by the rbi

(C) deposit mobilisation

(D) borrowing by scheduled banks from the RBI

Ans:- (B)

8. A radioactive substance has a half-life of four months. Three-fourth of the substance will decay in:

(A) 8 months

(B) 12 months

(C) 4 months

(D) 6 months

Ans:- (A)

9. Barabati Stadium is situated in:

(A) Patiala

(B) Kanpur

(C) Cuttack

(D) Chennai

Ans:- (C)

10. The property which is seen in light wave but not in sound wave is:

(A) Diffraction

(B) Refraction

(C) Polarization

(D) Interference

Ans:- (C)

11. The Chotonagpur plateau is primarily composed of

(A) sandstone, limestone and shale.

(B) granite, limestone and dolomite.

(C) Archaean rocks of granite and gneiss etc.

(D) gondwana coal, sandstone and limestone.

Ans:- (C)

12. Which of the following is not an example of refraction of light?

(A) Effect of lightening of stars

(B) Mirage

(C) Lateral inverse

(D) Tilt in the ray of light while passing through medium

Ans:- (C)

13. The probable reason of uncertainty of monsoonal rain in India, due to:

(A) Trade wind

(B) Nor’easter

(C) Jet stream

(D) Cyclone

Ans:- (D)

14. Which of the following elements has no known stable isotopes?

(A) Carbon

(B) Silver

(C) Radon

(D) Phosphorus

Ans:- (C)

15. The importance of Ring Road for New Delhi:

(A) it avoids the main city crossings.

(B) heavy vehicles can avoid city centre.

(C) Both (A) and (B)

(D) None of the above

Ans:- (C)

16. Which of the following diseases is not caused by mosquito?

(A) Encephalitis

(B) Dengue

(C) Malaria

(D) Bird's flue

Ans:- (D)

17. An employment situation where the marginal productivity of agricultural labour is zero is known as:

(A) Seasonal unemployment

(B) Cyclical unemployment

(C) Disguised unemployment

(D) None of the above

Ans:- (C)

18. Lakshmibai National Institute of Physical Education (LNIPE) is in:

(A) Patiala

(B) Gwalior

(C) Indore

(D) Jhansi

Ans:- (B)

19. Programs which protect a disk from an infection are called as:

(A) Vaccines

(B) Antidotes

(C) Library routines

(D) Interpreters

Ans:- (A)

20. Who among the following defeated the Afghans in the Battle of Ghaghra?

(A) Jahangir

(B) Babur

(C) Aurangzeb

(D) Akbar

Ans:- (B)



Copyright @ 2017-2023  SSCE All Right Reserved

Developed By: webridgeesolution.com

app image