1. According to the Competere Foundation’s Market Distortions Performance Index 2023, what was India’s global ranking?
Ans: 61st
2. Which country’s instant payment platform, Favara, was linked with India’s UPI to facilitate real-time cross-border fund transfers?
Ans: Bhutan
3. Which tribal folk art was recently awarded a Geographical Indication (GI) tag and is traditionally associated with Madhya Pradesh?
Ans: Pithora Painting
4. On which date is World Wide Web Day observed every year?
Ans: August 1
5. What was the year-on-year growth rate of India’s gross GST collections in July 2026?
Ans: 15.4%
6. Who created history by becoming the first Indian judoka to win a Commonwealth Games gold medal?
Ans: Shushila Likmabam
7. Who secured the silver medal in the men’s +110 kg weightlifting competition at the Commonwealth Games 2026?
Ans: Lovepreet Singh
8. Which legislation was approved by the Rajya Sabha in 2026 to curb paper leaks and organised cheating in public examinations?
Ans: Public Examination Regulation Bill
9. Every year, World Lung Cancer Day is observed on which date?
Ans: August 1
10. Who became the first Indian male judoka to win a gold medal at the Commonwealth Games 2026?
Ans: Harsh Singh