Current Affairs 07.08.2026

1. According to the Competere Foundation’s Market Distortions Performance Index 2023, what was India’s global ranking?

Ans: 61st

2. Which country’s instant payment platform, Favara, was linked with India’s UPI to facilitate real-time cross-border fund transfers?

Ans: Bhutan

3. Which tribal folk art was recently awarded a Geographical Indication (GI) tag and is traditionally associated with Madhya Pradesh?

Ans: Pithora Painting

4. On which date is World Wide Web Day observed every year?

Ans: August 1

5. What was the year-on-year growth rate of India’s gross GST collections in July 2026?

Ans: 15.4%

6. Who created history by becoming the first Indian judoka to win a Commonwealth Games gold medal?

Ans: Shushila Likmabam

7. Who secured the silver medal in the men’s +110 kg weightlifting competition at the Commonwealth Games 2026?

Ans: Lovepreet Singh

8. Which legislation was approved by the Rajya Sabha in 2026 to curb paper leaks and organised cheating in public examinations?

Ans: Public Examination Regulation Bill

9. Every year, World Lung Cancer Day is observed on which date?

Ans: August 1

10.  Who became the first Indian male judoka to win a gold medal at the Commonwealth Games 2026?

Ans: Harsh Singh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!