Current Affairs 03.10.2026

1. Which organisation entered into its first high-value deep-tech agreement with Zero mK India Private Limited to develop a 20 mK Dilution Refrigerator?

Ans: DRDO

2. India’s first-ever ‘Pluck & Pay’ Festival was launched in which state’s Khawzawl District?

Ans: Mizoram

3. In which city did Maruti Suzuki India commission its first 300 kW Green Hydrogen Plant?

Ans: Manesar

4. The 14th East Asia Summit Economic Ministers’ Meeting and the 23rd ASEAN-India Economic Ministers Consultation were held in which city?

Ans: Manila

5. Which state is set to receive an investment of over ₹1 lakh crore from the Adani Group by 2035?

Ans: West Bengal

6. Which institute became the first NIT in India to establish a dedicated campus-based observatory known as NSOAA?

Ans: NIT-Srinagar

7. India’s largest solar cell manufacturing facility was commissioned at which location?

Ans: Naidupeta

8. Who was re-elected unopposed as the President of the ICA Youth Committee in September 2026?

Ans: Harsh Sanghani

9. Which city has been selected to host the 2032 UCI Road World Championships?

Ans: Pune

10. On which date is World Tourism Day celebrated every year?

Ans: September 27

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!