1. Which organisation entered into its first high-value deep-tech agreement with Zero mK India Private Limited to develop a 20 mK Dilution Refrigerator?
Ans: DRDO
2. India’s first-ever ‘Pluck & Pay’ Festival was launched in which state’s Khawzawl District?
Ans: Mizoram
3. In which city did Maruti Suzuki India commission its first 300 kW Green Hydrogen Plant?
Ans: Manesar
4. The 14th East Asia Summit Economic Ministers’ Meeting and the 23rd ASEAN-India Economic Ministers Consultation were held in which city?
Ans: Manila
5. Which state is set to receive an investment of over ₹1 lakh crore from the Adani Group by 2035?
Ans: West Bengal
6. Which institute became the first NIT in India to establish a dedicated campus-based observatory known as NSOAA?
Ans: NIT-Srinagar
7. India’s largest solar cell manufacturing facility was commissioned at which location?
Ans: Naidupeta
8. Who was re-elected unopposed as the President of the ICA Youth Committee in September 2026?
Ans: Harsh Sanghani
9. Which city has been selected to host the 2032 UCI Road World Championships?
Ans: Pune
10. On which date is World Tourism Day celebrated every year?
Ans: September 27