General Knowledge 12.07.2026

1. Who was the first President of Independent India?

Ans: Dr. Rajendra Prasad

2. In which year the administration of India was transferred into the hands of the British Monarch by the Proclamation of Queen Victoria? 

Ans: 1858

3. Who gave the slogan ‘Back to Vedas’?

Ans: Swami Dayananda Saraswati

4. What was the fissionable material used in the bombs dropped at Nagasaki (Japan) in the year 1945?

Ans: Plutonium

5. Term ‘Federal’ has been used in the Indian Constitution in:    

Ans: Nowhere in the Constitution

6. The book titled ‘Social Harmony’ is written by:

Ans: Narendra Modi

7. Who discovered benzene?

Ans: Michael Faraday

8. Who authored ‘The Spirit of Islam’?

Ans: Sayed Ameer Ali

9. Which among the following viceroy was associated with the Ilbert Bill controversy?

Ans: Lord Ripon

10. CAG (Comptroller and Auditor General) of India acts as?  

Ans: The guardian of public finance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!