1. Who was the first President of Independent India?
Ans: Dr. Rajendra Prasad
2. In which year the administration of India was transferred into the hands of the British Monarch by the Proclamation of Queen Victoria?
Ans: 1858
3. Who gave the slogan ‘Back to Vedas’?
Ans: Swami Dayananda Saraswati
4. What was the fissionable material used in the bombs dropped at Nagasaki (Japan) in the year 1945?
Ans: Plutonium
5. Term ‘Federal’ has been used in the Indian Constitution in:
Ans: Nowhere in the Constitution
6. The book titled ‘Social Harmony’ is written by:
Ans: Narendra Modi
7. Who discovered benzene?
Ans: Michael Faraday
8. Who authored ‘The Spirit of Islam’?
Ans: Sayed Ameer Ali
9. Which among the following viceroy was associated with the Ilbert Bill controversy?
Ans: Lord Ripon
10. CAG (Comptroller and Auditor General) of India acts as?
Ans: The guardian of public finance