Current Affairs 12.07.2026

1. Which Indian state is home to the oldest banyan tree in the world that has been scientifically dated?

Ans. Bihar

2. Which date is designated as World Zoonoses Day each year?

Ans. July 6

3. Which side defeated England in the final at Lord’s Cricket Ground to win the 2026 ICC Women’s T20 World Cup?

Ans. Australia

4. What is the new name of the International Booker Prize after its renaming in 2026?

Ans. Bukhman International Booker Prize

5. At the US International Naval Review 250 and Sail4th 250 ceremonies in New York, which Indian naval sail training ship represented India?

Ans. INS Sudarshini

6. Which nation will preside over the UNCTAD Intergovernmental Group of Experts on Consumer Protection Law and Policy’s Ninth Session, which will take place in Geneva from July 6–8, 2026?

Ans. India

7. Which West African country launched the first-ever India–Country Forum for the Promotion of Exports in Bamako to strengthen bilateral trade?

Ans. Mali

8. What was India’s position in the 2026 Global Passport Index?

Ans. 125th

9. In which industrial hub is the CG Semi Outsourced Semiconductor Assembly and Test (OSAT) facility located as part of India’s growing semiconductor ecosystem?

Ans. Sanand

10. Which Brazilian footballer announced his retirement from international football after Brazil’s FIFA World Cup 2026 Round of 16 exit?

Ans. Neymar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!