Current Affairs 14.10.2026

  1. Under which initiative did Ladakh begin its first large-scale trial of Iranian saffron cultivation?
    Answer: Project Green Ladakh
  2. Which writer received the 2026 Nobel Prize in Literature in recognition of her innovative literary works and creative engagement with classical literary traditions?
    Answer: Anne Carson
  3. According to the WWF Living Planet Report 2026, what percentage of monitored wildlife populations worldwide was lost on average between 1970 and 2022?
    Answer: 73%
  4. Which institution entered into an MoU with the National Rural Infrastructure Development Agency (NRIDA) to undertake a four-year impact assessment of rural roads under PMGSY-IV and PM-JANMAN?
    Answer: IIM Bangalore
  5. Which nation joined the United States and 13 other economies in issuing a joint ministerial statement aimed at tackling global excess capacity in key manufacturing sectors?
    Answer: India
  6. Who took charge as India’s judge at the International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS) in Hamburg, Germany, on October 1, 2026?
    Answer: Bimal Patel
  7. Which two athletes were appointed as India’s flagbearers for the 2026 Asian Para Games in Aichi-Nagoya, Japan?
    Answer: Sumit Antil and Avani Lekhara
  8. Which Indian state introduced the country’s first national-level pilot project for 3D-printed rural housing under the PMAY-G 2.0 scheme?
    Answer: Telangana
  9. Besides Tajikistan, which country has inducted India’s indigenously developed Akash air defence missile system?
    Answer: Armenia
  10. Which bank was dropped by the Reserve Bank of India from the list of scheduled banks following the cancellation of its banking licence?
    Answer: Paytm Payments Bank
  11. Which Indian company became the first to cross the 2 GW mark in captive green energy capacity in October 2026?
    Answer: UltraTech Cement
  12. On which date does India celebrate Air Force Day every year?
    Answer: October 8

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!