General Knowledge 06.09.2026

  1. With the help of which instrument is the rate of increase in the length of a plant stem measured?
    Answer: Arc Indicator
  2. Which state is known as the “Land of the Gods”?
    Answer: Uttarakhand
  3. Which of Newton’s laws is known as the Law of Inertia?
    Answer: Newton’s First Law
  4. Which strait is known as the “Key to the Mediterranean”?
    Answer: Strait of Gibraltar
  5. In which year did Amartya Sen receive the Nobel Prize?
    Answer: 1998
  6. Who was the mentor of Aurobindo Ghosh?
    Answer: Thakur Saheb
  7. On which principle does optical fibre work?
    Answer: Total Internal Reflection
  8. Where did the Sepoy Mutiny begin?
    Answer: Barrackpore
  9. In which year was Calcutta Medical College established?
    Answer: 1835
  10. Where are the Canterbury grasslands located?
    Answer: New Zealand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!