General Knowledge 08.08.2026

1. The “Dry Port” in West Bengal is located at
Ans: Kolkata
2. Who was the first Muslim President of the Indian National Congress?
Ans: Badruddin Tyabji
3. What is the SI unit of latent heat?
Ans: Joule per kilogram (J/kg)
4. Who introduced the practices of Sijda and Paibos?
Ans: Ghiyasuddin Balban
5. Which country is the leading producer of zinc?
Ans: China
6. Which cell organelle is responsible for protein synthesis?
Ans: Ribosome
7. Who wrote The History of British India?
Ans: James Mill
8. What is the excretory organ of a prawn called?
Ans: Green gland
9. Which hormone is present in coconut water?
Ans: Cytokinin
10. Which part of the ear helps maintain body balance?
Ans: Otolith

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!