1. Who will be awarded the 60th Jnanpith Award (2025)?
Ans: R. Vairamuthu
2. Vasco da Gama discovered the sea-route to India in which one
of the following years ?
Ans: 1498
3. Which state has topped the medal tally in the ‘Khelo India
Tribal Games 2026′?
Ans: Karnataka
4. Chromosomes are made up of:
Ans: DNA and Protein
5. Chandrikapersad Santokhi, of Indian origin, recently passed
away. He was the former President of which country?
Ans: Suriname
6. According to the Ramayana, who is Bharata’s wife?
Ans: Mandovi
7. Where will the 2028 Olympics be held?
Ans: Los Angeles
8. Who was the first Deputy Prime Minister of India?
Ans: Sardar Vallabhbhai Patel
9. Who has become the new President of Vietnam?
Ans: To Lam
10. Which river is known as the Red River in India?
Ans: Brahmaputra