Current Affairs 01.10.2026

1. Which state expanded the Perunthalaivar Kamarajar Breakfast Scheme for students of Classes VI to VIII? 

Answer: Tamil Nadu

2. Who secured India’s first-ever Asian Games medal in soft tennis at the Aichi-Nagoya Asian Games 2026? 

Answer: Jay Meena

3. Which fintech company secured in-principle approval for two payment licenses from the Central Bank of the UAE? 

Answer: PhonePe

4. When is World Lung Day observed every year? 

Answer: September 25

5. Which company signed a title sponsorship deal with the BCCI for international cricket matches until March 2028? 

Answer: Muthoot FinCorp

6. Which country collaborated with India through two MoUs to advance Gujarat’s Kalpasar Project? 

Answer: Netherlands

7. Who won the bronze medal in the women’s 10,000m event at the Asian Games 2026? 

Answer: Seema Kumari

8. What is India’s rank in the WEF Travel and Tourism Development Index 2026? 

Answer: 31st

9. Which product name has FSSAI proposed restricting for use on non-milk dairy analogue products? 

Answer: Paneer

10. Who was appointed as the Chief Executive Officer of the Indian Super League in September 2026? 
Answer: Karan Yadav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!